Вчені з Університету Північної Кароліни виявили, що дієта з великою кількістю жирної “швидкої їжі” може шкодити мозку лише за кілька днів. Вони виявили, що така дієта активує певний тип клітин у гіпокампі, які відповідають за пам’ять. Це стається через знижену здатність мозку засвоювати глюкозу. Пам’ять може почати працювати гірше вже на четвертий день такого харчування. Проте відновлення рівня глюкози може нормалізувати роботу цих клітин та покращити пам’ять. Дослідники виявили, що періодичне голодування після такої дієти може покращити когнітивні функції. Ці висновки можуть допомогти у розробці нових методів профілактики хвороб, пов’язаних з ожирінням та метаболічними розладами, таких як деменція та хвороба Альцгеймера.